Higienizacja zębów – to warto wiedzieć

Na zabieg higienizacji składa się:

  • skaling – usuwanie kamienia nad i podziąsłowego końcówką ultradźwiękową,
  • piaskowanie – usuwanie osadów piaskarką,
  • fluoryzacja – pokrywanie zębów lakierem z wysoką zawartością fluoru.

Higienizację należy wykonywać minimum raz w roku lub w zależności od intensywności gromadzenia się złogów nazębnych. Warto podkreślić, że higienizacja to zabieg bezbolesny, nieinwazyjny i nie trzeba się do niego specjalnie przygotowywać.

Po zabiegu do dwóch godzin nie należy jeść i pić, zaś przez 24 godziny należy stosować tzw. „białą dietę”. W tym czasie zaleca się unikanie pokarmów i napojów mogących przebarwiać powierzchnie zębów (np. kawa, czerwone wino, wiśnie, papryka, buraki, czerwona kapusta, curry, coca-cola).

Kamień nazębny to zmineralizowana płytka nazębna, w której są bakterie. Zalegając na zębach i uciskając dziąsła powoduje ich stan zapalny, zwiększone krwawienie i nieprzyjemny zapach z ust.

Osad powstaje w wyniku spożywania m.in. popularnych produktów spożywczych takich jak kawa, herbata oraz także w wyniku palenia papierosów.

Fluor ma działanie przeciwbakteryjne oraz wzmacnia

Wszelkie prawa zastrzeżone ©